Warning: Use of undefined constant nl - assumed 'nl' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/evertvantright.nl/httpdocs/index.php on line 29 Evert van Tright - Oboist
Biography Info Cd Contact


Biography
  

Evert van Tright werd in 1930 in Rotterdam geboren. Hij studeerde bij Jaap Stotijn aan het Haags Conservatorium en werd op zeventien-jarige leeftijd benoemd als solo-hoboïst bij “Het Brabants Orkest”, dat hij in 1961 verliet om geheel solistisch te gaan optreden. Zijn tournee’s voerden hem door geheel Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. Hij maakte grammofoonplaten van hoboconcerten met de Wiener Symfoniker en I Musici. Met het Ensemble Musiques Nouvelles maakte hij opnamen met hobo en electro-acoustische apparatuur voor Harmonia Mundi. Premières van hedendaagse muziek, van o.a. Karlheinz Stockhausen, Henri Pousseur, Andrzej Dobrowolski en de Nederlanders Jo van den Booren en Enrique Raxach speelde hij in de internationale festivals van Darmstadt, Parijs, Luik en Warschau. Naast zijn werkzaamheden als hoboïst was hij oprichter/dirigent van “Het Brabants Kamerorkest”. Hij werd dirigent van “Het Brabants Kamerkoor” waarmee hij in samenwerking met dat Brabants Kamerorkest de Hohe Messe van Bach uitvoerde. Ook Friede auf Erden van Schönberg werd door hem op het repertoire van het koor gezet. Bij verschillende orkesten in binnen- en buitenland werd hij gevraagd als gastdirigent. Met “l’Histoire du Soldat” van Stravinsky maakte hij grote concertreizen in Nederland, Belgie, Frankrijk en Italie. Hij was conservatoriumleraar voor hobo, barokhobo, kamermuziek en electro-acoustische vorming.

Benno Pierweijer, geboren in 1948, studeerde aan het Twents Muzieklyceum in Enschede, waar hij zijn B-akte voor piano behaalde. Nadien behaalde hij in Brussel de Premier Prix bij Nicole Henriot en na het behalen van het solistendiploma de Prix d’Excellence bij Jan Wijn te Amsterdam. Hij volgde meester-cursussen bij o.a. Yvonne Léfébure en Rudolf Firkusny en Hepzibah Menuhin,. In 1982 verwierf hij een zilveren onderscheiding bij het Marguerite Long Concours in Parijs. In 1971 werd hij benoemd tot hoofdvakleraar piano aan het Twents Conservatorium. Hij gaf concerten o.a. in Parijs, Genève, Frankfurt en Luzern. Bij de Nederlandse orkesten was hij regelmatig te gast als solist. Benno Pierweijer is in 2004 gestorven.